Friday, 19 April 2013

15 N.G -BAB 2-

DI DOM..

            Syikin menghempapkan badannya di atas katil jenis double dacker. “Ikin, kau tak takut ke tidur sorang-sorang?” soal Manohara. “nop. Tidur sorang-sorang best! Tak paya takut nanti ada orang hempap aku nanti,” Ikin berkata.

            “ehemmm.. nak dengar ceramah itit tak?” soal Adira. “what?” laju Manohara menyoal. “dengar..” Syikin membuat gaya ala-ala sedang mendengar sesuatu.

            “pelajar dari dom 3 BESTARI 1! Keluar!!! Yang nak melepak ni pasal?” jerit Ketua Warden, Kak Mie. Bukan main garang mengalahkan harimau belang! Aaumm..  “haaa… dah datang dah ceramah free of charged!” Adira bertepuk tangan diikuti oleh Manohara dan Syikin. “CEPAT!!” mata Kak Mie dibuntang luas apabila melihat 15 orang pelajar itu belum berganjak dari katil.

            15 N.G bergerak keluar dari bilik dom menuju ke kelas. Setiap hari Ahad dan Isnin memang ada kelas tambahan untuk PMR yang bakal menjelma tidak lama lagi. Tapi, ada yang rajin itupun sikit. Ya ramainya malas! Nak pergi ke kelas tambahan pun lambar. Mengalahkan siput!

            Sampai sahaja di dalam kelas, riuh rendah jadinya. Itu baru 15 orang yang buat bising, ni nak masuk 15 orang pelajar nakal yang bakal membuat bising sampai boleh dengar di Negara Korea! Oppss.. gurau je! Ehehehe..

            15 N.G mengambil tempat duduk. Muka masing-masing dah macam cekodok basi! “ni malas ni. Kena dengar Cikgu Ah Lim yang memang kalau bagi tips MT lebih-lebih. Bukan kita faham pun. Dia cakap sorang-sorang adalah!” rungut Nikita sambil mendagu. Mulutnya muncung seperti itik. “betul.. betul.. betul! Orang Kelantan kata kecek sore-sore..” Wina berkata mengikut loghat bahasa Kelantan. Maklumlah sepupu dia yang datang beraya tahun lepas orang Kelantan. Dia pun joinlah belajar! Alah.. bak kata orang, learn new words. Bak kata oranglah konon an??

            “kecek sore-sore? Wah! Ayat power nak gila!” “this is crazy, woman,” Wina memotong ayat Nikita. “ehhemm… Cikgu Ah Lim dah sampai,” Ila menyiku Wina. 15 orang pelajar ni memang duduk belakang sekali! Yang uniknya, diorang dah susun dekat belakang sekali 5 orang satu baris panjang. Itu semua idea dioranglah. Tak bawak berbincang pun dengan rakan sekelas sampai gaduh besar! Akhir sekali 15 N.G lah yang menang. Ish. Ish.. ish.. kesian Nabila!

            Encik Ah Lim, guru lelaki yang memakai cermin mata berbingkaikan hitam masuk ke dalam kelas. Buku soalan MT yang dibawa menggunakan raga bewarna hijau diletakkan di atas meja guru. Matanya mencerun tajam ke arah 30 orang pelajar perempuan yang diam seribu bahasa.

            Buku MT dikelurkan satu per satu seraya diagihkan kepada pelajar kelas 3 CEKAL. “buat muka surat 30. Nanti kita bincang,” Encik Ah Lim menarik kerusi seraya duduk. “ek eleh.. bincang ke bagi ceramah MT yang membosankan?” bisik Syikin ke telinga Adira dengan nada suara rendah. Tak mahu bagi Encik Ah Lim dengan semestinya!

            “mak ai!! Mampus dong.. soalan ini persis soalan tingkatan tiga aja si! Susah bangat!” Nikita menepuk dahi berkali-kali. Mahu sahaja dia membaling buku tersebut ke arah Encik Ah Lim. Tapi difikirkan beliau adalah guru, tak jadilah. Hormat juga diorang ni eh? Nikita, gadis yang memang suka tengok cerita Indonisea. Dia juga meminati Nikita Purnama Willy atau lebih dikenali sebagai Nikita Willy. Sebab tulah nama dia gelaran dia pun Nikita.

            “ala mambang.. ala mambang.. jangan sembang-sembang! Buat cepat! woitt mak cik, kita nikan dah form 3, tak piyah nak loya buruk lah. Geli woo..” bahu Eyin digerakkan. “ek eleh.. citt!!” Nikita menjeling tajam mata Eyin. Mujur tidak diletakkan pisau! Kalau letak alamatnya butalah forever..
           
1 JAM KENDIAN..

            “free! 15 N.G! lupa ke plan kita nak kenakan Mimi?” soal Syikin. “ingat.. but, kita kena pastikan bekas makanan Mimi jauh dari dia,” Elly memberitahu.

            “alah, settle je sume tu! This is Jaja. Dalam otak saya ni ligat ngan idea jahat tahap devil!” Jaja menjongket kening. “wait.. saya? Tidak! Jaja dah kena sampuk,” Ila melompat jauh dari Jaja. 15 N.G tersentak. Aduh! Diorang ni macamlah Jaja cakap benda pelik. Ni cakap saya je, bukannya aku nak bunuh diri ke hape. Tapi, prinsip 15 N.G, kalau diorang buat baik, alamat dikatakan demam! Trooolll..

            “memang sah kau ni Ila! Aku kasi smack down karang,” Jaja membuat gaya smack down. “stop!! Jaja, apa idea jahat tahap devil kau tu?” soal Syikin. “ha.. aku ngan Kira akan bawak Mimi pergi kantin. Belanja keropok satu, lepas to korag settlekan yang lain. Apa macam? Otak kancil tak aku?” Jaja mengangkat bakul sendiri.

            Syikin mengangguk laju. Jaja dan Kira mengorak langkah ke arah Mimi. Mereka bertiga keluar dari kelas menuju ke kantin.

            Manohara dan Siti ditugaskan meletakkan racun tersebut ke dalam minuman Mimi. Senang!
            *****************
            “busuknya bau..” Ping menutup hidung. Tangannya dikibas-kibas agar bau tersebut hilang. “siapa kentut ni?” soal Puan Shihla sambil menutup hidung. Baunya sungguh meloyakan! Kalah longkah tersumbat!

            “Mimi!! Yukksss..” rakan Mimi, Shahora menunding jari ke arah Mimi yang sedang menahan malu. Tiba-tiba, Mimi bangun seraya berlari ke tandas.

            Selang beberapa minit Mimi masuk semula. Tak saampai 2 minit lari ke tandas balik! Terkejut dibuatnya Puan Shihla. “Mimi, kamu cirit-birit ya?” soal Puan Shihla. Mimi menggelengkan kepalanya tanda tidak tahu. Dia menekan-nekan perut menahan kesakitan.

            Semenatar itu, 15 N.G yang memang tak ada hati perut tergelak kecil. Menahan kegembiraan. “kesian gak Mimi kan?” soal Faz. “what ever. But, I like this part!” SIti menjongket kening sambil tersengih gembira.

            “heh! Sorokkan gelak tawamu. Nanti kita kena siasat lak! Bahana namanya!” Elly membuntangkan matanya. “kekekke.. jangan buat aku gelak. Aku rasa nak ambik gambar je. Masuk Facebook! Confirm ramai klik button like,” mata kiri Aflin dikenyit.

            “Mimi, cikgu bawak jumpa doktor ya? Yang lain boleh balik dah. Dah pukul 2 ni. Yang tinggal dekat dorm jangan lupa pergi solat Zohor pukul 2:30 nanti ye?” Puan Shihla menjerit. Dia membawa Mimi ke tandas terlebih dahulu.

            15 N.G melompat keriangan. Seronok sebab boleh keluar dari kelas. Boleh golek-golek atas katil sambil merenyukkan baju kurung sekolah.
DI DORM..

            “kesian Mimi..” kepala Syikin digelengkan. “rasa nak mianhae lah..” Aflin mencebikkan bibir. “betul! Nanti kita mianhae masa raya ye?” Syafikah berpeluk tubuh.

            “biarlah nak mianhae bila-bila pun. Janji mianhae!” kata Adira. “dahlah.. jom salin baju sukan. Lepas tu kita bual-bual dan pergi solat Zohor,” ajak Is. Beberapa orang dari geng 15 N.G bangun seraya menuju ke almari masing-masing. Yang lain masih duduk sambil memuncungkan bibir.

            Nikita memukul paha Syikin dengan kuatnya. “makk!!! Nikita!” buntang mata Syikin sambil menahan marah. Habis dia menjerit sampai bergegar dorm 3 BESTARI 1. “ sorry! Aku rasa kita buat projek ‘surat cinta’ nak?” “surat cinta? Eehh.. bukan surat sakat orang?” soal SYikin semula.

            “aku Tanya kau, kau Tanya aku balik? Nanti aku jolok mulut kau dengan selimut ni baru tahu!” Nikita menarik selimut bewarna hijau. Sudah bersedia mahu menjolok selimut tersebut ke dalam mulut Syikin.

            “mianhae!! Ehhehe..” Syikin meminta maaf. “kansammida!” Nikita tersengih. “ehh.. aku minta maaf kat kau, yang kau tiba-tiba pi bantai kansammida tu asal?” soal Syikin.

            “haruslahh.. ni first time aku dengar kau cakap minta maaf. Aku pun ucapkah terima kasih!” selamba Nikita berusuara. “dah! Apa cadangan kau tentang surat tu?” soal Syikin sambil menjeling.

            Nikita mengeluarkan buku nota yang dibeli dari koprasi sekolah. SURAT ‘CINTA’ UNTUK IZZ. Nikita menulis perkataan itu besar-besar! “Izz? Oh, budak gedik lagi perasan glamour yang perasan cantik dan gedixxx tu?” amboi.. banyaknya kau cakap Syikin? Belit pulak tu ayat! Poddahh..

            Laju Nikita mengangguk. “Abang Helmi..” Nikita bersuara halus. “acah saja..” sambung Nikita. “kau jangan nak pi gatal dengan abang aku eh?” marah Syikin sambil bercekak pinggang.

            “LOL! Bukan aku tapi Izz. Kau tahukan yang dia tu minat tahap crazy dekat abang kau,” Nikita membetulkan keadaan. “hah? Izz nak dekat Abang Helmi yang macho lagi sopan tu? Serius? Aku tak silap dengar?! “ sampuk Faz. Matanya terbuntang luas dan hampir-hampir nak keluar. Nasib baik Faz bukan ahli silap mata.

            “kenapa? Problem…” “haruslah problem! Abang aku tu macho. Ada gaya! Dia dah ada GF dekat luar tu. Kalau abang aku nak kawin ngan Izz tu belum tentu aku kasi mak aku dengan ayah aku restu!” potong Syikin laju. Siap dengan mimik muka tidak puas hati! Amboii.. sayangnya dia dekat abang dia. “ahaksss.. kita main-main saja. Kau kan suka kenakan orang? Kita kenakan Izz!” Siti yang berada di sebelah Syikin cuba memujuk.Syikin tetap tidak berstuju. “gunakan nama orang lain leh tak? Ha! Zul!!!.

Assalamualaikum buat Izz,
            Awak kenal tak saya? Kalau awak kata awak dah kenal saya memang sah awak ni ahli silap mata! ^^!! Gurau sahaja awak.. jangan marah ye? Nama saya Zul! J salam perkenalan! Eheheh..
            Saya rasa nak hantar surat ni dekat awak sebab.. entahlah! Adik saya selalu ceritakan tentang awak dekat saya. Kegedikan awak, kemanjaan dan kebodohan awak! :D awak, boleh tak kita berkenalan. Kita berkenalan hanya dalam laman muka surat.. o..owww… lagu ni khas untuk awk! CILL!! Moga awak suka ye?Awak.. ehh. Sayang! Uhuksss.. malulah. Panggil kaulah! Kau..kau.. LEMBU! Moo… ahahaa! Gurau je awak. Saya ni memang suka berjenaka ngan perempuan semanis gula seperti awak.
PECAH TIN PECAH APA, TOLONG PIN KERTAS NI YA??

            SIAP!! Tepuk tangan kuat-kuat. “ayat kau romance berbaur mengejek LIKE!” Syafikah membaca apa yang ditulis oleh Nikita. “ok, sapa mahu letak ini punya kertas ye? Cek itit! Ahah! Dah jumpa, Eyin kau letak!” Nikita menyerahkan surat itu kepada Eyin. Terkejut beruk dibuatnya Eyin sampai hampir terjatuh dari katil.

            “wae?”! terbuntang mata Eyin. “wae..wae? tak ada kenapa-kenapa. Kau ingat ini lagu KENAPA nyanyian Daus?!” gurau Syikin. Eyin menjeling seraya mengambil surat itu dengan kasar.

            “yelah, nanti aku letak esok. Bagi bonus belanja air tin esok!” Eyin tersengih sambil mengangkat ibu jari. Hanya anggukan yang diberi oleh Syikin. Hak alah.. setakat air tin apa kebenda? Mintaklah belanja buffet ke, belanja shopping ke an??

            “dahlah.. jom tukar baju! Kejap gi nak gi solat Zohor. Tak kuasa aku nak dengar Ustaz Malek membebel sebab lambat,” Adira mengibas telinga seperti orang kerimasan. Gedik woo..
            Pukul 2:20, 15 N.G bergerak keluar dari dorm untuk ke surau. Sampai sahaja di surau, berebutlah mereka nak duduk dekat belakang. Apalagi, lepas solat Zohorkan ada ceramah, diorang nak bukak kelab pot..pet pot..pet.. tak henti-henti.

5minit selepas solat Zohor. Lebih kurang pukul 2:35 gitu le..

            “Ustaz Malek dah sampai! Ehemm.. sediakan telinga anda. Ha.. mesti dia cakap ‘BAGI TELINGA ANDA DEKAT SAYA’. Cabut telinga cepat! kekehekeh..” Faz ketawa kecil. “betul. Tak logic kita boleh bagi telinga kita dekat ustaz. Certarik! Nak kena ambil gunting ni potong telinga! Kahkah!!” Wina ketawa kecil.

            “woit! Boleh diam tak? Aku potong mulut korang baru tahu!” Kak Mie yang berada di barisan hadapan membuntangkan mata memadang ke arah Wina dan Faz. Dua sekawan itu menutup mulut. Risau didenda jalan itik. Kuekk..kuekk..

            “assalamualaikum..” Ustaz Malek memberi salam. Serentak pelajar perempuan di dalam surau memberi salam. 

1 comment: