Sunday, 4 August 2019

Diploma in TESL (UNISZA)


So wow, dah lama i tak update blog i. So, i dah habiskan diploma i in TESL masa bulan 5 lepas. So, best ke TESL ni? ada ke adik-adik yang nak masuk TESL ni? hmm.... masa mula-mula i masuk TESL, i seriously! TAK EXCEPT KENA MENGAJAR MASA SEM AKHIR!! Masa tu macam YA ALLAH!! APA NI?! TAK ADA SIAPA WARNED DEKAT I KE? HAHHAHAH okay ni salah sebabnya tak baca dulu blogs yang ada tu. Oh yea, wajib korang dapat A- dan ke atas untuk masuk TESL. B+ tak boleh ye? maaf sayang sayang. 

Tapi, TESL ni dia best sebab tak ada math and kira-kira. selalunya courses lain melibatkan number semua nikan? but tesl tak. dia menghafal je. haa hafallah sampai sem5. best tu best tapi yelah, I stress kena mengajar hahah. TESL ni banyak microteaching, which is korang kena mengajar tipu-tipu gitu. Every Sem akan ada benda ni. So get ready lah kena keluarkan duit untuk beli bahan-bahan mengajar tu. 

Lagi? of course semua subjects in english. Korang akan belajar pasal counselling jugak, cara buat resume, and akan ada bahasa melayu ye. Kejap fikir.. hmm..  korang akan belajar pasal sebutan semua tu. ha, nanti pandai2lah korang ye? haha bagi yang suka sangat bahasa inggeris bolehlah ambik tesl ni. plus, kalau korang suka budak and mengajar. 

bagi sem akhir, ada 2 subjects. tak pastilah uni lain sama ke tak. Which is English Camp and Teaching Practicum. English Camp ni senang sangat. Tak belajar pun. korang just buat activities. I got A solid hehe sebab senang sangat. 

Teaching practicum I, Alhamdulillah I dapat A-. Sangat-sangat tak sangka i dapat A- . sebab nak mengajar tu mengucap sangat. kena bawak bersabar gila. keluar duit lagi. tapi i puas sebab i dapat hasil yang bagus which is A-.

To anyone yang nak tanya pasal Dip TESL ni boleh contact i dekat twitter @hshenzis okay? I tak active dekat sini. 

ppssstttt!! ENGLISH I MAKIN TERUK DAH SO JANGAN TERKEJUT EH HAHAHA

No comments: